Loading...

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Καλωσόρισμα του Διευθυντή

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζω στην Β΄ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο Νοσοκομείο,  την πρώτη Χειρουργική αλλά και πρώτη Πανεπιστημιακή Κλινική στην Ελλάδα.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο θεμελιώθηκε το 1894 και το 1898 άνοιξε τις πύλες του και λειτούργησε αρχικώς μόνον ως Χειρουργική Κλινική. Προϊόν της αγάπης του αείμνηστου δημιουργού του, Θεόδωρου Αρεταίου, ο οποίος άφησε το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του για το σκοπό αυτό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ίδρυση του Αρεταιείου Νοσοκομείου έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη χώρα μας. Επί έναν αιώνα, μαζί με το αδελφό Αιγινήτειο Νοσοκομείο (έναρξη λειτουργίας 1904), προϊόν και αυτό δωρεάς του ομώνυμου ευεργέτη του, αποτέλεσαν τα μοναδικά αμιγώς Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Β΄ Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική διαχρονικά λειτουργεί με απόλυτη προσήλωση στην υψηλού επιπέδου θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, στην πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα και στην υψηλής ποιότητος παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Όραμα, όχι μόνο δικό μου αλλά και όλου του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Διοικητικού Προσωπικού είναι η Κλινική, συνεχίζοντας τη βαριά κληρονομιά της,  να έχει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) που ασκούνται στην Κλινική μας ακολουθώντας το Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής και με αρωγούς το Διδακτικό μας Προσωπικό,  θα αποκτήσουν μια σφαιρική και άριστη κατάρτιση στην διαρκώς εξελισσόμενη ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο σημερινό Ιατρικό Εκπαιδευτικό Περιβάλλον είναι πολυάριθμες. Όμως με συνεργασία, διαρκή προσπάθεια και προσήλωση στο   στόχο, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα άριστο επίπεδο εκπαίδευσης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Καθηγητής Μανούσος Μ. Κωνσταντουλάκης

Διευθυντής Β’  Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ