Μονάδες Β' Χειρουργικής Κλινικής
Καθηγητής Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Καθηγητής Θ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗΣ
Καθηγητής Ι. ΚΟΝΤΗΣ
Καθηγητής Ν. ΔΑΦΝΙΟΣ
Καθηγητής Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Καθηγητής Α. ΒΕΖΑΚΗΣ
Καθηγητής Α. ΔΕΛΛΗΣ
Επ. Καθηγητής Κ. ΜΠΡΑΜΗΣ
Επ. Καθηγητής Π. ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Επικουρ. Ιατρός Ε. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
Ακ. Υπότροφος Ε. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Υπηρεσία Ψυχολογικής Υποστήριξης στο Αρεταίειο Νοσοκομείο αποτελεί μία εξειδικευμένη υπηρεσία στον χώρο της υγείας και στελεχώνεται από τις Ψυχολόγους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βλασακίδου Λαμπρινή και Μαστραποστόλη Αγγελική.
Παρέχει τη δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που προσέρχονται για χειρουργικές επεμβάσεις στη Β’ Χειρουργική Κλινική και υποβάλλονται σε μακρόχρονες θεραπείες στο Νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα αφορά στα ακόλουθα:
- Προεγχειρητική προετοιμασία για τη διαχείριση του άγχους του ασθενούς.
- Μετεγχειρητική ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς.
- Ψυχοθεραπευτική υποστήριξη του ασθενούς κατά τη διάρκεια των θεραπειών του (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία).
- Υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς.
- Συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης ζητημάτων που προκύπτουν από τα προβλήματα υγείας του ασθενούς.
Οι ασθενείς ή οι συγγενείς του μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με την Υπηρεσία Ψυχολογικής Υποστήριξης εφόσον ενημερώσουν τον Θεράποντα Ιατρό ή και το Προσωπικό Υγείας.
Η Υπηρεσία Ψυχολογικής Υποστήριξης βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου και η επικοινωνία γίνεται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7286127 και ώρες 9:00 π.μ. - 14:00.
Τα ραντεβού κλείνονται κατόπιν συνεννόησης με τις Ψυχολόγους.
Υπεύθυνες Ψυχολόγοι της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Υποστήριξης
- Βλασακίδου Λαμπρινή, Ψυχολόγος MSc Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής και Ψυχοδυναμικής Κατεύθυνσης
- Μαστραποστόλη Αγγελική, MSc Υγείας, Diploma in Counselling, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
Το Ιατρείο ασχολείται με τη διερεύνηση και παρακολούθηση ασθενών με κύστεις παγκρέατος. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο διαθέτει όλες τις σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις όπως u/s, CT, MRI, EUS, ERCP και μεγάλη εμπειρία στην ενδοσκοπική και χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του παγκρέατος.
Το ιατρείο βρίσκεται στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείο, στον χώρο του Ενδοσκοπικού, δύο (2) φορές το μήνα, ημέρα Τετάρτη, πρωινές ώρες.
Για ραντεβού καλέστε Δευτέρα-Πέμπτη και ώρες 11:00 π.μ.-13:00, στο τηλέφωνο: 210 7286316.
Υπεύθυνοι Ιατρείου:
- Βεζάκης Αντώνιος, Καθηγητής Χειρουργικής-Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
- Μπράμης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής
- Βούλγαρης Θοδωρής, Γαστρεντερολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης.
Καθηγητής Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Ομ. Καθηγητής Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Καθηγητής Θ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Καθηγητής Α. ΔΕΛΛΗΣ
Καθηγητής Ι. ΚΟΝΤΗΣ
Kαθηγητής Ν. ΔΑΦΝΙΟΣ
Καθηγητής Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΔΙΠ Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
Οι σπάνιοι όγκοι είναι καρκίνοι ή όγκοι αγνώστου βιολογικής συμπεριφοράς που έχουν πολύ μικρή συχνότητα στον γενικό πληθυσμό. Με βάση τον ορισμό που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σπάνιος Ογκος θεωρείται οποιαδήποτε κακοήθεια με επίπτωση <5 νέες περιπτώσεις /100.000/ έτος.
Οι σπάνιοι όγκοι των ενηλίκων αποτελούν το ¼ των νέων διαγνώσεων κακοήθειας ανά έτος. Λόγω της σπανιότητάς τους οι σπάνιοι όγκοι πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς, οπού μια ομάδα ιατρών ενημερώνουν και αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά. Τα κέντρα αυτά είναι μέρος ενός δικτύου (EURACAN) στην Ευρώπη όπου αναφέρονται αυτά τα περιστατικά για την καλύτερη καταγραφή και αντιμετώπισή τους.
Τα σαρκώματα Μαλακών Μορίων είναι σπάνιοι καρκίνοι που προέρχονται από κύτταρα μεσεγχυματικής καταβολής. Μπορεί να προέρχονται από το λίπος, τα νεύρα, τον συνδετικό ιστό, τους μύες κτλ. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος με πιο συχνή εντόπιση τα άκρα και δεύτερη πιο συχνή εντόπιση την κοιλιά.
Τα σαρκώματα από την φύση τους είναι ετερογενή. Αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια όγκων με 80 τουλάχιστον διαφορετικούς ιστολογικούς υπότυπους. Η ιστολογική τους ταυτότητα καθορίζει και την βιολογική τους συμπεριφορά δηλαδή το πόσο επιθετικά είναι και κατ’ επέκταση την θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό έχει τεράστια σημασία η προεγχειριτική ιστολογική διάγνωση με βιοψία οποιοδήποτε όγκου προτού αποφασιστεί η θεραπευτική αντιμετώπιση.
Τα σαρκώματα δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Στα άκρα συνήθως εμφανίζονται σαν μάζες που μεγαλώνουν και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αν τραυματιστούν ή αν μεγαλώσουν πολύ σε μέγεθος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην κοιλιακή χώρα συνήθως βρίσκονται τυχαία στα πλαίσια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης (υπερηχοτομογραφίας, αξονικής τομογραφίας) που πραγματοποιήθηκε για άλλο σκοπό ή στα πλαίσια προσυμπτωματικού ελέγχου. Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όταν αυξηθούν πολύ σε μέγεθος ή όταν διηθήσουν άλλα όργανα.
Η κύρια θεραπεία των σαρκωμάτων είναι η χειρουργική εξαίρεση με καθαρά όρια. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακτινοθεραπεία είτε πρίν το χειρουργείο(προεγχειρητικά) είτε μετά (μετεγχειρητικά). Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως επικουρικά με βάση την ιστολογική ταυτότητα του όγκου και βαθμό επέκτασης αυτού.
Για την αντιμετώπιση των σαρκωμάτων απαιτείται συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων με εξειδίκευση στα σαρκώματα. Οι ειδικότητες αυτές είναι:
- Χειρουργός Ογκολόγος: Γενικός Χειρουργός ή Ορθοπεδικός που θα κρίνει αν ο όγκος είναι εξαιρέσιμος με αρνητικά όρια
- Παθολόγος Ογκολόγος: θα κρίνει αν ο όγκος είναι ευαίσθητος στην χημειοθεραπεία και το είδος αυτής.
- Παθολογοανατόμος: Θα ταυτοποιήσει τον όγκο και θα καθορίσει το πόσο επιθετικός είναι.
- Ακτινοθεραπευτής: Θα κρίνει κατά πόσο ο όγκος είναι ευαίσθητος στην ακτινοβολία αλλά και θα κρίνει αν η ακτινοθεραπεία θα βοηθήσει στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης καθαρών ορίων κατά το χειρουργείο.
- Ακτινολόγος: Θα καθορίσει την έκταση του όγκου και την γειτνίασή του με άλλα όργανα ή καίριες δομές(αγγεία, νεύρα).
Πρώτο βήμα πριν από οποιαδήποτε διαγνωστική ή θεραπευτική παρέμβαση σε ένα όγκο ύποπτο για σάρκωμα είναι η συζήτηση του περιστατικού με τους ειδικούς (Ογκολογικό Συμβούλιο)
Το Ιατρείο της Μονάδας Σαρκωμάτων και Σπανίων Όγκων λειτουργεί κάθε Τρίτη 8:00-10:00 στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2107286316
Email:
Καθηγητής: Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Καθηγητής: Θ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής: Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Επ Καθηγητής: Ν. ΜΕΜΟΣ (παράλληλη απασχόληση)
Καθηγητής: Θ. ΚΩΤΣΗΣ
Επικ. Επιμελητής: Α. ΚΟΤΖΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καθηγητής Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Καθηγητής Ι. ΚΟΝΤΗΣ
Καθηγητής Ι. ΚΟΣΚΙΝΑΣ (παράλληλη απασχόληση)
Καθηγητής Ι. ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ (παράλληλη απασχόληση)
Καθηγήτρια Λ. Ε. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αν. Καθηγητής Μ. ΚΡΟΚΙΔΗΣ
Επ. Καθηγητής Κ. ΜΠΡΑΜΗΣ
Καθηγητής: Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Καθηγητής: Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Επ. Καθηγητής: Ε. ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ (παράλληλη απασχόληση)
Επ. Καθηγητής: Κ. ΜΠΡΑΜΗΣ
ΕΔΙΠ: Α. ΚΑΤΑΚΗ
Το Ιατρείο νευροενδοκρινικών νεοπλασμάτων γαστρεντερικού συστήματος, νεοπλασμάτων, επινεφριδίων και άλλων ενδοκρινικών νεοπλασμάτων παρακολουθεί ασθενείς που πάσχουν από ενδοκρινικούς όγκους του γαστρεντερικού συστήματος, των επινεφριδίων, της υπόφυσης και του θυρεοειδούς αδένα ή των παραθυρεοειδών αδένων. Το Ιατρείο μας παρακολουθεί περίπου 300 παλαιούς και νέους ασθενείς ετησίως. Στην παρακολούθησή τους περιλαμβάνονται η επιβεβαίωση της διάγνωσης, ο προγραμματισμός της θεραπείας, η εφαρμογή διαφόρων θεραπευτικών επιλογών και η μακροχρόνια παρακολούθηση της πορείας του όγκου. Για το σκοπό αυτό εφαρμόζεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Ο σχεδιασμός της θεραπευτικής αντιμετώπισης κάθε ασθενούς συναποφασίζεται στο διεπιστημονικό ογκολογικό συμβούλιο. Στο Ιατρείο μας παραπέμπονται ασθενείς είτε προεγχειρητικά, είτε μετά την ιστολογική διάγνωση ενός νευροενδοκρινούς νεοπλάσματος για την περαιτέρω παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Για την διάγνωση πραγματοποιούνται στο Ιατρείο μας εξειδικευμένες λειτουργικές δοκιμασίες ενώ για την φαρμακευτική αντιμετώπισή τους μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια ή ενδομυική αγωγή στα πλαίσια βραχείας νοσηλείας. Μια καινοτομία σε εθνικό επίπεδο για τη διερεύνηση των επινεφριδιακών νεοπλασμάτων, αφορά την εφαρμογή ενός παρακλίνιου διαγνωστικού συστήματος που εξασφαλίζει την άμεση ποσοτική εκτίμηση των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα κατά τον εκλεκτικό καθετηριασμό των επινεφριδιακών φλεβών, αφού επιβεβαιώνει τη σωστή τοποθέτηση του καθετήρα στις επινεφριδιακές φλέβες για την ορθή λήψη δειγμάτων αίματος και την έγκυρη διάγνωση της ετερόπλευρης ή αμφοτερόπλευρης υπερέκκρισης αλδοστερόνης.
Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη 9:00-14:00 στα Εξωτερικά Ιατρεία του Αρεταίειου Νοσοκομείου
Email: endocrineneoplasmsaretaieio@gmail.com
Υπεύθυνος Ιατρείου: Δρ. Κρυσταλλένια Αλεξανδράκη, Καθ. Γιώργος Μαστοράκος
Επιστημονικό προσωπικό: Δρ. Αριάδνη Σπύρογλου, Παναγιώτα Κωνσταντάκου
Δικαιολογητικά: Οι ασθενείς είναι απαραίτητο να προσκομίζουν όλες τις προηγηθείσες διαγνωστικές εξετάσεις με αντίγραφο για το αρχείο του Ιατρείου ενώ για τις απεικονιστικές τους εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία, PET/CT) είναι απαραίτητο να προσκομίσουν και τα CD-ROM με τις αντίστοιχες εικόνες.
Καθηγητής Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Καθηγητής Γ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ (παράλληλη απασχόληση)
Καθηγητής Ι. ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ (παράλληλη απασχόληση)
Καθηγητής Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ
Επ. Καθηγητής Π. ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Ακ. Υπότροφος Γ. ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ
ΙΔΑΧ, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ Λ. ΒΛΑΣΑΚΙΔΟΥ
Το ιατρείο καρδιο-ογκολογίας είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο που έλαβαν ή θα λάβουν χημειοθεραπευτική θεραπεία.
Οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν να περιορίσουν ή και να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τις κακοήθεις νόσους με το τίμημα όμως της τοξικής δράσης τους στο μυοκάρδιο (καρδιοτοξικότητα).
Στόχος μας είναι η στενή παρακολούθηση όλων των ασθενών που θα λάβουν χημειοθεραπεία (ιδιαίτερα καρδιοτοξική) ώστε να γίνει πρώιμη διάγνωση της πιθανής επίδρασής της στο μυοκάρδιο και αντιμετώπισή της ώστε να μην διακοπεί η θεραπεία τους.
Ακολουθούμε όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα παρακολούθησης ασθενών και συμμετέχουμε σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες με κύριο εκπρόσωπο το CARDIOCRE Project που ανήκει στα επιδοτούμενα από την ΕΕ HORIZON 2022 Ερευνητικά Προγράμματα.
Το ιατρείο καρδιο-ογκολογίας λειτουργεί ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο το πρωί και ως απογευματινό ιατρείο.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9:00 π.μ.-13:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-7286385
e-mail: cardio-oncology@aretaieio.uoa.gr
Επιστημονικός υπεύθυνος ιατρείου καρδιο-ογκολογίας:
Δωροθέα Τσεκούρα, MD, PHD, MBA
Καρδιολόγος
Email: dtsekoura@med.uoa.gr
Το καρδιολογικό ιατρείο του Αρεταίειου Νοσοκομείο παρέχει καρδιολογικές υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους ασθενείς του νοσοκομείου και στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στην κλινική μας.
Ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος είναι θεμελιώδους σημασίας για την έκβαση των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, ακόμα κι αν πρόκειται για ασθενείς χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Η καρδιολογική φροντίδα των ασθενών κατά τη διάρκεια της εριεγχειρητικής περιόδου και η καθοδήγησή τους φεύγοντας από το νοσοκομείο αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα.
Επιστημονικός υπεύθυνος καρδιολογικού ιατρείου:
Δωροθέα Τσεκούρα, MD, PHD, MBA
Καρδιολόγος
Email: dtsekoura@med.uoa.gr
Καθηγητής: Θ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής: Α. ΒΕΖΑΚΗΣ
Καθηγητής: Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΔΙΠ: Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
Καθηγητής Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗΣ
Καθηγητής Ι. ΚΟΝΤΗΣ
Καθηγητής Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΔΙΠ Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Η μονάδα ενδοσκοπήσεων της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ του Αρεταιείου Νοσοκομείου λειτουργεί στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου.
Στα πλαίσια της λειτουργίας της μονάδας επιτελούνται:
Διαγνωστικές ενδοσκοπικές πράξεις
- Γαστροσκόπηση
- Κολονοσκόπηση
- Ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου με κάψουλα
- Ενδοσκόπηση παχέος εντέρου με κάψουλα
- Δωδεκαδακτυλοσκόπηση με ενδοσκόπιο πλάγιας όρασης
Θεραπευτικές ενδοσκοπικές πράξεις
- Πολυποδεκτομή
- Ενδοσκοπική θεραπεία βλαβών πεπτικού (αγγειοδυσπλασίες, οισοφάγος Barrett κ.α)
- Διαστολές στενώσεων πεπτικού
Στο πλαίσιο της μονάδας ενδοσκοπήσεων λειτουργεί ιατρείο για την παρακολούθηση ασθενών μετά από χειρουργεία πεπτικού, προεγχειρητικό έλεγχο πεπτικού χειρουργείων πεπτικού καθώς και έλεγχο προ θεραπευτικών πράξεων πεπτικού.
- Η μονάδα ενδοσκοπήσεων λειτουργεί Δευτέρα εως Παρασκευή 07:30 – 14:30.
- To ιατρείο στα πλαίσια της μονάδας γίνεται Τρίτη και Πέμπτη 09:30 – 12:00.
- Στη μονάδα ενδοσκοπήσεων πεπτικού διενεργείται επίσης εβδομαδιαίως απογευματινό Γαστρεντερολογικό – Ενδοσκοπικό ιατρείο
Επιστημονικό προσωπικό
- Γεώργιος Π. Καραμανώλης – Καθηγητής Γαστρεντερολογίας
- Θεόδωρος Βούλγαρης – Επιστημονικός Συνεργάτης
Νοσηλευτικό προσωπικό
- Αργύρης Αναγνώστου – Υπεύθυνος Νοσηλευτής Ενδοσκοπικού τμήματος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107286308
Καθηγητής : Γ. ΓΚΙΟΚΑΣ
Η Μονάδα Ήπατος - Παγκρέατος - Χοληφόρων του Αρεταιείου Νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και πολλά έτη και απαρτίζεται από πολύ έμπειρο και εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η μονάδα προσφέρει υπηρεσίες τόσο στο επίπεδο τεταρτοβάθμιας φροντίδας όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικής και πρώτης αντιμετώπισης χειρουργικών παθήσεων του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος. Αποτελείται από εξιδικευμένους ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων όπως ηπατολόγους, γαστρεντερολόγους, παθολογοανατόμους, ογκολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους και χειρουργούς.
Η Μονάδα μας αποτελεί ένα από τα λίγα κέντρα αναφοράς με μεγάλο όγκο περιστατικών ανά έτος για καλοήθεις και κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος. Ο σκοπός της Μονάδας και του προσωπικού της είναι να προσφέρει άριστες υπηρεσίες στον ασθενή σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και κατευθυντήριες οδηγίες των ευρωπαικών και παγκόσμιων επιστημονικών εταιρειών. Στην Μονάδα του Νοσοκομείου μας προσφέρεται εξατομικευμένη θεραπεία, χειρουργική ή μη, για παθήσεις όπως Ηπατοκυτταρικός καρκίνος, καρκίνος των χοληφόρων, καρκίνος του παγκρέατος κια νευροενδοκρινικούς όγκους παγρέατος. Στο νοσοκομείο μας εκτελούνται δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο συμπεριλαμβανομένων και λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και άλλων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.
- Καθηγητής: Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
- Καθηγητής: Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗΣ
- Καθηγητής: Ι. ΚΟΝΤΗΣ
- Καθηγήτρια: Ν. ΤΗΝΙΑΚΟΥ
- Καθηγητής: Α. ΒΕΖΑΚΗΣ
- Καθηγητής: Ν. ΔΑΦΝΙΟΣ
- ΕΔΙΠ: Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
- Επίκουρος Καθηγητής: Κ. ΜΠΡΑΜΗΣ
Στη Μονάδα Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης (ΜΘΕ) εκτελούνται επεμβατικές ενδοσκοπικές τεχνικές που αφορούν κυρίως το πάγκρεας και τα χοληφόρα (ERCP, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα), καθώς και επιλεγμένες ενδοσκοπικές πράξεις ανώτερου και κατώτερου πεπτικού (διαστολές στενώσεων, τοποθέτηση ενδοπροθέσεων, γαστροστομίες, τοποθέτηση σωλήνων θρέψης, πολυπεκτομές, επισχέσεις αιμορραγιών).
Η ΜΘΕ λειτουργεί εντός του Χειρουργείου και διαθέτει δικό της μηχάνημα Ακτινοσκόπησης.
Η ΜΘΕ διαθέτει εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων ήπατος παγκρέατος χοληφόρων. Στη ΜΘΕ τελούνται περίπου 400 ενδοσκοπικές πράξεις κάθε χρόνο.
Υπεύθυνος της ΜΘΕ είναι ο Καθηγητής Χειρουργικής – Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Αντώνιος Βεζάκης και συμμετέχουν:
- Καθηγητής: Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ
- Αν. Καθηγητής: Ι. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (παράλληλη απασχόληση)
- Ακ. Υπότροφος: Θ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΜΘΕ λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο: 210 7286308.
Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, λειτουργεί Μονάδα Κατωτέρου Πεπτικού για παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού.
Η Μονάδα καλύπτει διάγνωση, χειρουργική αντιμετώπιση και μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών με τις ανωτέρω παθήσεις καλοήθεις και κακοήθεις. Στα πλαίσια της Μονάδας, λειτουργεί Εξωτερικό Ιατρείο κάθε Τετάρτη 12μμ-14μμ και επίσης ενδοσκοπικό τμήμα για ενδοσκοπήσεις κατώτερου πεπτικού, διαγνωστικές και θεραπευτικές (ορθοσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, πολυπεκτομές, βιοψίες,διαστολές στενώσεων κλπ).
Οι χειρουργικές επεμβάσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των παθήσεων παχέος εντέρου και ορθού και όλες τις σύγχρονες τεχνικές της χειρουργικής (λαπαροσκοπικές, ρομποτικές επεμβάσεις και TAMIS, δηλαδή ελάχιστα επεμβατικές διαπρωκτικές επμβάσεις).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107286316
Καθηγητής: Θ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής: Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Καθηγητής: Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΔΙΠ: Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
Ακ. Υπότροφος: Θ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, λειτουργεί Μονάδα Μονάδα Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Στη Μονάδα αντιμετωπίζεται, όλο το φάσμα των ενδοκοιλιακών παθήσεων της Γενικής Χειρουργικής, για παθήσεις συμπαγών και κοίλων σπλάγχνων, τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά, για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις (επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού, ανώτερου πεπτικού, παγκρέατος, ήπατος, κηλών).
Καθηγητής: Θ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής: Α. ΒΕΖΑΚΗΣ
Επικ. Καθηγητής: Π. ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Ακ. Υπότροφος: Θ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητής: Ν. ΔΑΦΝΙΟΣ
Καθηγητής: Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καθηγητής: Γ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ (παράλληλη απασχόληση)
ΕΔΙΠ: Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
Επ. Συνεργάτης: Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ
Καθηγητής Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καθηγήτρια Φ. ΖΑΓΟΥΡΗ (παράλληλη απασχόληση)
ΕΔΙΠ Β. ΜΙΧΑΛΑΚΗ
Αν. Καθηγητής: Α. ΔΕΛΛΗΣ
Καθηγητής: Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Διευθ. Καθηγητής Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Αν. Διευθ. Καθηγητής Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗΣ
Αν. Διευθ. Ακ. Υπότροφος Α. ΠΑΠΑΛΟΗΣ
Επ. Καθηγητής Κ. ΜΠΡΑΜΗΣ
Επ. Καθηγητής Π. ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Επ Καθηγητής Ν. ΜΕΜΟΣ (παράλληλη απασχόληση)
Φροντιστής πειραματικού χειρουργείου Ε. ΓΕΡΑΚΗΣ
Νοσηλευτής Έρευνας Ν. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
ΕΔΙΠ Α. ΚΑΤΑΚΗ